De tawse komt oorspronkelijk uit Schotland en bestaat uit een lang, recht stuk leer waar een inkeping in gemaakt werd, zodat er twee repen naast elkaar zijn.

Minder klassieke versies hebben soms twee of meer inkepingen, waardoor er nog meer leren banden naast elkaar op de huid neerkomen. Net zoals bij andere instrumenten heb je de tawse in allerlei formaten: lang of kort, dik of dun … Een tawse wordt echter altijd uit leer vervaardigd.

Memories of 'getting the belt' in Caithness are all part of the past that  shaped our lives

Voor lijfstraffen er in de jaren 1990 werden afgestraft, werd de tawse in Schotse scholen vooral op de handen gebruikt. De leerling moest vooraan de klas komen staan, zijn/haar hand uitsteken en toekijken hoe de leraar de tawse er met een korte, felle beweging op neer liet komen, met een brandende pijn als gevolg die gerust een uur kon aanhouden voor die weer wegtrok.

Tawse

Op de blote billen heeft het instrument echter een nog grotere impact.

Tot in het jaar 1948 was dit laatste trouwens een mogelijke straf die werd opgelegd door de rechtbank. Jongens tussen de 14 en 16 jaar konden voor strafbare feiten veroordeeld worden tot 36 slagen op de blote billen met een extra zware tawse.

Een tawse slaat een beetje zoals een strap. Het is dus belangrijk om niet te ver te mikken. Wanneer je het instrument een paar centimeter voorbij de bilspleet mikt, zal deze in de praktijk prachtig over beide billen heen gaan. Verschillende soorten tawse (een vreemd meervoud) kunnen ook voor verschillende soorten pijn zorgen, van brandend aan de oppervlakte, tot brandend en diep doordringend, met name wanneer het leer dikker is. Zorg dus dat je voldoende experimenteert. De vorken van een tawse kunnen prachtige resultaten achterlaten en de reacties van de arme gestrafte zijn ook de moeite waard. Mocht je nog geen tawse in huis hebben, tijd om te gaan shoppen!

Geef een reactie