Als een spanking je verdrietig maakt
Vaak na een goed pak slaag, voelen subs zich een beetje high. Een pak slaag, zelfs voor straf, kan de meeste spankees in een goed humeur brengen. Een paar goede knuffels, fijne aftercare, en de spanking zit erop.
Maar voor sommige spankees is dit toch niet het eind van de spanking. Voor mijzelf bijvoorbeeld, ik merk dat ik na een dag of twee een flinke dip in energie en gemoedstoestand heb. Emoties gaan alle kanten op en alles lijkt zwaar. Ook kunnen mensen zich eenzaam of schuldig voelen. Dit is, ook binnen de rest van BDSM, een niet vreemd fenomeen: het wordt ook wel ‘subdrop’ genoemd.
Kort lesje biologie: je lichaam maakt tijdens de spanking (of ander BDSM spel) veel ‘vrolijke hormonen’ aan (die dempen de pijn een beetje). In de dagen daarna, terwijl je lichaam bezig is met weer in balans te komen, maakt het ook andere minder-vrolijke hormonen aan zodat je niet overladen wordt met de vrolijke hormonen. Ondertussen verbruikt je lichaam de vrolijke hormonen, zodat je op een gegeven moment even met een teveel van minder-vrolijke hormonen zit. Bron (en meer informatie): https://medium.com/through-the-eye-of-the-prism/experiencing-sub-drop-53c6c8d3c6dc
Het is dus vooral een onbalans van hormonen in je lichaam. Voeg daar eventuele andere hormonale schommelingen aan toe (rond een menstruatie bijvoorbeeld), en je chemische cocktail is klaar om je rot te voelen.
Wat te doen bij subdrop?
Wat mij het meeste helpt, is herkennen dat mijn subdrop een subdrop is, en niet het eind van de wereld of het begin van een depressie. De meeste drop-dipjes gaan na een dag weer over.
Die dag is wel vaak zwaar om door te komen. Dus, zelf doe ik:
- Goede aftercare regelen. Zeker na een straf: dan moet je zeker weten dat je nu vergeven bent, en je jezelf kan vergeven voor waar je straf voor hebt gehad.
- Met mijn partner praten. Laat de spanker/dom in kwestie weten dat je je rot voelt, en controleer ook bij deze of die zich goed voelt. Domdrop is ook echt een ding(!), al heb ik daar geen persoonlijke ervaring mee. Als het kan: knuffel met de partner in kwestie!
- Sporten (maar niet te zwaar)
- Up-beat muziek luisteren (pluspunten als het combineert met sporten)
- Lief zijn voor mezelf. Een lekkere kop warme thee, een lange douche met een goed geurtje, niet te streng zijn als het op werk/studie niet lukt.
- Een gezonde maaltijd koken. Sommige mensen zweren bij chocolade eten, maar voor mij is dat een tien-minuten-oplossing; daarna komt een suikerdip (en meer trek in chocolade).
- Aan hobby’s werken, creatief bezig zijn, schrijven, muziek maken.
Alles overziend, is het belangrijk door te hebben wat er speelt, en te onthouden dat een drop weer overgaat. Je hoeft je nergens voor te schamen als je er eens last van hebt gehad.
Vele groeten,
Juliette Stark