Klassieke mattenkloppers worden gemaakt uit rotan, dezelfde grondstof die gebruikt wordt bij het vervaardigen van canes. Tegenwoordig bestaan er ook plastic varianten, maar die lijken vaak minder geschikt voor het uitdelen van een goed pak slaag.

Er kunnen twee, drie of vier strengen rotan gevlochten worden met lichtere of zwaardere mattenkloppers als resultaat. En opnieuw vind je ze uiteraard in allerlei vormen en maten.

28 ideeën over Mattenkloppers | jaren 50 huisvrouw, jeugdherinneringen,  dienstmeisjes

Waar de mattenklopper, zoals de naam het al aangeeft, oorspronkelijk bedoeld was om matten uit te kloppen, is het niet moeilijk te zien hoe men al snel bedacht dat dit ook kon dienen om een stel billen eens goed uit te kloppen. Hierbij moet je wel opletten om de rug niet te raken. En als de spankee wil vermijden dat haar bovenbenen er al te zeer van langs krijgen, kan ze maar beter haar billen goed naar achteren uitsteken. Dit aanbieden van de billen voor een pak slaag kan als erg beschamend worden ervaren, wat voor velen de aantrekkingskracht van de mattenklopper verklaart. Een groot nadeel daarentegen is dat mattenkloppers vaak snel stuk gaan. In tegenstelling tot de cane veroorzaken ze een eerder doffe dan scherpe pijn, die echter al snel opbouwt.

Leuk idee voor spanko-huishoudens: versier je mattenklopper door er plastic of gedroogde bloemen doorheen te vlechten en hang hem als versiering/reminder aan de muur! Dit zorgt er meteen voor dat je er altijd een achter de hand hebt, zodat het pak slaag, wanneer er een stukgaat, toch gewoon door kan gaan.

Geef een reactie