Nee, we hebben het niet over een paddle om mee te roeien/kajakken, maar over een instrument dat speciaal werd ontworpen om mee op billen te slaan.
De “traditie” begon op zee, toen zeelui voor hun snode daden gestraft werden door met een lang stuk hout op hun achterste geslagen te worden. Later gebruikten Amerikaanse slavenhouders deze lijfstraf als een manier om slaven in het gareel te houden zonder blijvende schade te veroorzaken. Zweepslagen veroorzaakten namelijk littekens, dit is niet het geval voor een pak slaag met een paddle. Toch is het niet alleen in de voormalige “slave states” dat de paddle zijn intrede deed in scholen om weerspannige leerlingen wat discipline bij te brengen. Shockerend genoeg werd dit overigens nog lang niet in alle Amerikaanse staten afgeschaft en zijn er dus nog scholen waar leerlingen aan deze lijfstraf onderworpen worden. Laat het duidelijk zijn dat wij ons echt enkel richten tot volwassenen die bewust kiezen voor spanking, met wederzijdse toestemming en vertrouwen.
Er zijn grotere en kleinere paddles. Die laatste zijn zeer geschikt voor het gebruik over de knie. De grotere exemplaren worden vooral gebruikt terwijl de spankee voorovergebogen staat, bijvoorbeeld liggend over een tafel. Met grotere paddles kun je langer uithalen, waardoor de impact zwaarder is. Deze paddle komt veelal op beide billen tegelijk neer en zal al snel blauwe plekken veroorzaken. Uniek aan grote paddles is ook de zogenaamde bullseye, een vuurrood patroon met een wit centrum dat kan ontstaan na een paar klappen.
Echter, een otk spanking met een paddle die keer op keer en snel achter elkaar op de ontblote billen landt, is niet per se minder pijnlijk. Omdat er minder tijd tussen de slagen zit, is er ook geen tijd om te recupereren. Weinig spankees houden dit lang vol zonder stevig ingeklemd te moeten worden. Waarna het pak slaag uiteraard onverbiddelijk verdergezet wordt, tot de billen vuurrood/blauw/paars zijn en het lesje genoeg is doorgedrongen.
De houtsoort kan een groot verschil maken in het gevoel dat de paddle geeft. Hoewel we geen experts zijn op het gebied van alle mogelijke houtsoorten waarmee je een paddle kunt maken, zal een grenen paddle, met een lage dichtheid, veel minder pijn doen dan een mahoniehouten paddle. Hierdoor kun je eindeloos winkelen op zoek naar precies de juiste paddle met het gevoel waar je naar op zoek bent, of hier nu het gevoel van het vasthouden of in je billen mee bedoeld wordt.
Tot slot nog iets over de gaten die je soms in een paddle ziet. Als puntje bij paaltje komt, kun je een doodgewone snijplank, bijvoorbeeld uit de Ikea, als paddle gebruiken. Paddles die specifiek bedoeld zijn om een pak slaag mee uit te delen, hebben echter randen die wel netjes afgerond zijn, om geen onbedoelde schade aan te richten. Ook zijn er paddles met gaten. Die gaten dienen om de lucht door te laten, zodat er geen luchtkussen ontstaat, wat bij snijplanken of paddles zonder gaten vaak wel het geval is. Hierdoor komen de paddles met gaten nog nét dat tikkeltje harder aan, omdat ze niet eerst de lucht moeten wegduwen.
Een paddle is dus een veelzijdig instrument voor alle liefhebbers (en haat-liefders) van houten instrumenten en een uitstekende uitbreiding van je verzameling!
Een gedachte over “Houten paddle”