Waar de Belgen nog enigszins gereserveerd kunnen zijn, zijn de Nederlanders zeker niet op hun mondje gevallen. Wanneer buitenlandse artiesten op de Nederlandse radio verschijnen, zijn ze steevast verbaasd dat vloeken en schelden geen probleem is voor de luisteraars. Hoewel er natuurlijk genoeg plekken zijn waar men iets voorzichtiger is met vloeken, zoals in de Bijbelgordel, is de kans groot dat er aardig wat grove taal gebruikt en getolereerd wordt. Tijdens het toedienen van een straf moet een sub echter aan een hogere standaard voldoen. Schelden en vloeken kunnen tekenen zijn van weerstand tegen het ondergaan van de straf. Natuurlijk is het mogelijk een gewaarschuwde sub die over de schreef blijft gaan direct af te straffen. Extra klappen of een gemener instrument zijn goede aanjagers van een acute gedragsverandering. Een andere mogelijkheid is het toedienen van een toepassende aanvullende straf: het uitzepen van de mond van de sub.
Wat je in de mond stopt, heeft niets te maken met wat er uit die mond komt. Totaal nutteloos idee dus.
Deze traditionele straf is in Nederland bijna uitgestorven, maar wordt in Amerika, waar men gevoeliger is voor vloeken, nog regelmatig toegepast. De straf zelf is eenvoudig. Wanneer de sub in kwestie over de schreef gegaan is, kondig je aan dat zulke smerige taal ongepast is en dat haar de mond die deze taal uitslaat eens goed gepoetst moet worden. Dan kan de zeep voorbereid worden. Door een blok zeep enkele minuten onder lauw water te houden zal dit zacht worden en mogelijk ook licht beginnen te schuimen. De spanning bij de sub over wat haar te wachten gaat zal toenemen. Je kunt hierbij haar gevoel van ongeluk en het spijtgevoel verder op gang helpen door haar bestraffend toe te spreken.
Wanneer de zeep klaar is voor gebruik, beveel je de sub haar mond te openen en de tong uit te steken. Het is belangrijk om de zeep overal in de mond door te laten dringen. Eerst is de tong aan de beurt, daarna het gehemelte en de binnenkant van de mond. Door de sub streng toe te spreken vermengd het ellendige gevoel van de vieze zeep die ze proeft met de schaamte die ze voelt omdat ze je teleurgesteld heeft. Vergeet niet de zeep regelmatig opnieuw nat te maken. Hierdoor blijft de buitenlaag zacht. Wanneer de zeep voldoende verspreid is en de boodschap duidelijk is overgekomen, mag de sub op het stuk zeep bijten. Zo moet ze blijven staan, vergelijkbaar met in de hoek staan, totdat je bepaalt dat ze voldoende gestraft is. Tot slot mag ze de zeep uitspugen en de ergste zeepresten uitspoelen. Het zal haast onmogelijk zijn om alle zeep weg te krijgen. Gedurende de rest van de dag zal de vieze nasmaak in de mond nog regelmatig terugkomen. Deze blijvende herinnering zorgt ervoor dat de sub ook na afloop van de straf op het rechte pad blijft.
Niet dat het helpt tegen wat er gezegd wordt, maar als de mond moet schoongemaakt worden, dan bestaat daar iets voor. Wat was het ook alweer … ? O ja: tanden poetsen! Geen zeep dus, dat is enkel voor UITWENDIG gebruik. Leer eens de verpakkingen lezen.
Natuurlijk, dit is slechts een voorbeeld en is er voldoende speelruimte om de straf aan te passen naar je eigen voorkeuren. Ook kan de straf op andere momenten worden toegepast dan alleen voor schelden of vloeken, zoals bijvoorbeeld bij liegen. Wel is het belangrijk voorzichtig te zijn. Hoewel het open deuren lijken, is het toch belangrijk om geen wasmiddelen of vaatwasmiddel te gebruiken. Beperkt de hoeveelheid zeep die ingeslikt wordt, want te veel zeep inslikken kan gevaarlijk zijn. Kortom, net als met andere straffen en spellen, blijf nadenken.
Inderdaad: nadenken. Dus geen zeep in de mond *oogrol*.
De mond uitzepen is een alternatieve straf die slecht toe te passen is op afstand. Wel kan dreigen met deze straf bij het volgende contact effectief zijn, of in elk geval helpen om de sub in de juiste head space te krijgen voor verder spel op afstand. De sleutel hierbij is dan eigenlijk het standje dat je geeft naar aanleiding van het vloeken. Dit kan een krachtig middel zijn om, zelfs op afstand, te zorgen voor een berouwvolle sub.
Op afstand of als je er wel bij bent: houd het maar gewoon op een standje. Dat is veel beter voor iedereen!