Een mattenklopper is een gebruiksvoorwerp voor het reinigen van kleden dat uit rotan strengen opgebouwd is en qua vorm aan een tennisracket of een klaverblad doet denken. Het aantal strengen wilgentenen bepaalt hoe stug of hoe slap de mattenklopper is. Als het gevlochten deel (niet de steel) met twee wilgentenen is gemaakt, spreekt men van een 2-slag mattenklopper.

Een 2-slag mattenklopper is erg slap, een 3-slag mattenklopper met 3 strengen wilgentenen is het meest gebruikt, een 4-slag mattenklopper is stevig.

Vroeger werd de mattenklopper vaak hangend tegen de gevel van de woning of schuur bewaard. Zo kreeg deze regelmatig een fris regenbuitje te verwerken, hetgeen voorkwam dat hij uitdroogde en daardoor snel stuk ging.

Moderne mattenkloppers zijn vaak van plastic gemaakt.

Om de mattenklopper te gebruiken moet het kleed naar buiten gebracht worden, over een waslijn of droogrek gehangen worden en vervolgens krachtig uitgeklopt. Hierdoor wordt stof en ander vuil uit het kleed verwijderd.

In de tweede helft van de twintigste eeuw raakte de mattenklopper langzaam in onbruik door de opkomst van de stofzuiger. Een mattenklopper wordt niet veel meer verkocht, droogrekken zijn helemaal niet meer te vinden.

Tot de late jaren 70 werd de mattenklopper in veel gezinnen veel gebruikt om kinderen en jongeren een flink pak slaag mee te geven. Hoewel hij minder pijnlijk was als het rietje, stond hij toch als heel effectief te boek, vooral als hij op de blote billen gebruikt werd.

De mattenklopper als hulp bij de opvoeding werd vooral gehanteerd in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Italië en de Scandinavische landen.

Getuigenis:

Zo nu en dan sloeg mijn moeder mij met haar harde handen een paar hele rode billen. Dit deed heel erg zeer maar dan kwam ik er eigenlijk nog genadig van af.

Want als ze mij streng naar boven stuurde om mijn pyjama aan te trekken dan wist ik al dat ik een ontstellend pak slaag met de mattenklopper ging krijgen. Naar boven, pyjama aan en weer snel naar beneden anders kreeg je extra. Beneden zwaaide ze dan de keukendeur open en riep dan altijd luid dat ik wel wist wat ik moest gaan halen. Heel vernederend op bijvoorbeeld een mooie zomerdag om achter in de tuin de mattenklopper uit de schuur te moeten halen. De buren konden soms fijn meegenieten, heel vernederend. Dan greep ze me bij mijn bovenarm en zonder pardon begon ze te meppen. Als ik probeerde weg te stappen (doe je automatisch als het zo erg zeer doet) kneep ze nog harder in mijn arm en beloofde extra slaag als ik niet “stil” zou staan. In een minuutje tijd (het leek altijd wel een eeuwigheid) sloeg ze mij dan enkele tientallen keren met de mattenklopper ongenadig op mijn pyjamabroek.

Als het eindelijk stopte brandden mijn billen of ze in de fik stonden en sommeerde ze mij om de mattenklopper weer weg te brengen naar het schuurtje. Nogmaals, maar nu met een behuild gezicht kon je dan nog een keer de tuin doorlopen. Vaak hadden buren enzo mee kunnen genieten van mijn geschreeuw en gesmeek om te stoppen met slaan, ik schaamde mij dan heel erg… Als het ritueel achter de rug was dan stuurde ze mij voor de rest van de dag naar bed. Brrrr, als ik er nog aan terug denk… Het gebeurde niet zo vaak, maar ik schat dat ze mij toch een keertje of 5 à 6 zo erg te pakken heeft gehad.

HD

Hoewel de mattenklopper een grote symbolische waarde heeft vanwege zijn oer-Hollandse karakter, is het niet het meest geschikte instrument om een pak slaag mee uit te delen. Dit komt vooral omdat de mattenklopper vrij groot is, waardoor de randen onvermijdbaar de onderrug of bovenbenen raken, waar hij gemene blauwe plekken kan nalaten.

Vanwege zijn afmeting is de mattenklopper vooral geschikt om een paar flink uit de kluiten gewassen billen te bewerken.

De mattenklopper is online te bestellen: http://www.kwantum.nl

De mattenklopper als symbool

De mattenklopper is het symbool geweest van het Simplisties Verbond, een fictieve organisatie waarmee Kees van Kooten en Wim de Bie op de beeldbuis verschenen. De mattenklopper stond voor het uitkloppen van stoffige zaken en het bestraffen van zaken die niet in orde zijn.

De mattenklopperring

In Surinaamse kringen wordt de zgn. mattenklopperring gedragen. Deze ring dankt zijn naam aan de vorm, die aan een mattenklopper doet denken.

De mattenklopperring van de Surinamers stamt af van de Mandinka(Mandingo) stam, deze ring staat symbool voor het volwassen worden wanneer een jongen een bepaalde leeftijd was dan onderging hij een bepaald ritueel. Bij dat ritueel was werd de mattenklopper van vader naar zoon gegeven het was toen nog geen ring maar een kleding stuk in dezelfde vorm.