Hoofdstuk 3;  Een gewichtige zaak.

Chris stuurde zijn auto behendig door het drukke verkeer. Er dreigde een file te ontstaan maar hij kon zich er niet druk om maken. Hij was samen met Renske onderweg naar een familieboerderij die zijn ouders hadden afgehuurd om met het hele gezin met aanhang gezellig het weekend door te brengen. Chris kon van dit soort dingen intens genieten. Nu zijn ouders toch wat ouder werden maar gelukkig nog erg fitaal waren gunde hij het die mensen zo dat ze na altijd hard gewerkt te hebben zo van dit soort dingen konden genieten. Zijn ouders hadden graag hun zonen met hun vrouwen en kleikinderen om zich heen. Chris wilde graag zijn bijdrage leveren om het zijn ouders naar hun zin te maken. Daarnaast was de band met de rest van de familie heel hecht: Hij had er echt zin in. Ook Renske die naast hem zat zag er ontspannen uit. En dat kon ze goed gebruiken bedacht Chris bij zichzelf. De onzekerheid die Renske nog steeds af en toe parten kon spelen stak wat hem betrof weer te vaak de kop op.

Ondanks de drukte op de weg kwamen Chris en Renske na toch een voorspoedige rit aan bij de boerderij. Ze waren de laatste die arriveerde zag Chris toen hij zijn auto parkeerde. “Rens, we zijn er, wordt eens wakker lieverd” zei Chris tegen het slapende figuur naast hem. Renske was even ingedut. De arme schat maakte de laatste tijd een vermoeide indruk vond Chris. Hij gaf haar een zoen op haar voorhoofd. Er verscheen een plagerige glimlach om Renske haar lippen, maar ze hield haar ogen gesloten. Quasi streng zei Chris: “zeg schone slaapster, open die ogen  of het zal je bezuren.” De glimlach veranderde in een brede grijns, maar de ogen bleven dicht. Chris nam deze kleine uitdaging aan en begon haar ongenadig te kietelen. Direct had hij effect; Renske opende nu wijd haar ogen en begon half lachend en half gillend: “Chris nee…dat is gemeen…stop…hou nou op”  Chris ging echter nog even door en vroeg toen; “Genade???” Eerst perste Renske koppig haar lippen op elkaar. Maar toen Chris bleef doorgaan haar te kietelen besefte ze dat haar enige optie capitulatie was en gilde ze wanhopig “Oké….stop maar…jij je zin…oké, oké..GENADEEEE….” Chris stopte en zei: “Dat dacht ik ook jongedame” en hij liet een lichte dominante toon in zijn stem doorklinken. Er trok een rilling van opwinding over Renske haar rug bij het horen van die intonatie.

Ze stapten uit en haalde ieder hun weekendtas uit de achterklep van de auto. Chris sloeg zijn arm om haar schouder en samen liepen ze naar de boerderij. “Ziet er leuk uit” zei Chris nu al genietend… Binnen gekomen werden ze hartelijk begroet door de rest van de familie;  Pa en Ma Hogervorst natuurlijk, hun oudste zoon Marc met zijn vriendin Claudia en hun tweeling Feline en Cas, en Arjan en zijn vrouw Emma.

Chris en Renske brachten hun tassen naar de slaapkamer die hen toebedeeld was en voegde zich toen bij de rest van de familie die behaaglijk rond de openhaard aan de koffie met door Ma Hogervorst zelfgebakken appeltaart zat. “Ook een stuk appeltaart met slagroom? “ vroeg ze dan ook verwachtingsvol aan Chris en Renske toen ze met een mok koffie op de bank zaten. “Heerlijk Ma” antwoordde Chris. Renske twijfelde. Als ze nu al zou zondigen dan kwam er van haar dieet niks terecht dit weekend. En het ging juist zo goed….

Ma Hogervorst zag haar dilemma en zei toen “klein stukje misschien Renske? en zonder slagroom is ie ook heerlijk hoor” Dankbaar voor het begrip keek Renske haar schoonmoeder aan. Die had ook altijd aan een half woord genoeg…”Nou goed dan…lekker” antwoordde Renske dan ook. “Je hoeft jezelf natuurlijk ook niet alles te ontzeggen Renske”, ging Ma Hogervorst door. “Anders hou je zo’n dieet niet vol op de langere duur. Heel knap van je dat je zoveel bent afgevallen. Het was niet eens nodig want echt dik was je niet, maar dit staat je ook heel goed. Heb je het streefgewicht al bereikt? Veel meer moet je  niet afvallen hoor, anders schiet je door.” Renske knikte braaf ja terwijl ze het puntje appeltaart aanpakte. Ze voelde zich ongemakkelijk bij deze complimentjes en aandacht. Snel ging ze over op een ander onderwerp. Ze moesten eens weten hoe de vork echt in de steel zit dacht ze beschaamd….

Chris en Renske maakte zich klaar om naar bed te gaan. Aan het geluid van stromend water kon Renske horen dat hij nog stond te douchen…Met een enorm schuldgevoel stopte Renske een capsule in haar mond en spoelde deze snel met veel water weg. Alsof ze daarmee ook het bedrog jegens Chris wegslikte….. Toen stopte ze het potje fat burner pillen diep onder in haar tas en propte die onder het bed. Ze was niet bepaald trots op zichzelf, en daar had ze alle rede toe……                  

***************************************************************************

Twee maanden daarvoor had ze namelijk aan Chris verteld dat haar vriendin Marit behoorlijk was afgevallen door bepaalde pillen te slikken. Het had haar fantastisch geholpen zonder al te veel inzet. Renske was daar erg enthousiast over geweest. Chris wist ook wel dat ze graag een paar kilo kwijt wilde;  Ze hadden immers daar al zo vaak een discussie over gehad. Hij was van mening dat Renske te veel met haar inderdaad iets stevig figuur bezig was. Hij vond dat óf je viel wat af als je dat zo graag wilde óf je accepteerde een maatje meer. Er bijna obsessief mee bezig zijn kon nooit goed zijn voor een positief zelfbeeld was zijn mening. 

Chris was dus wat terughoudend geweest over de pillen, helemaal toen Renske vertelde dat ze van Marit ook een potje had gekregen om eens te proberen. Hij had toen zijn broer Arjan die huisarts was gebeld en hem gevraagd wat het voor pillen waren. Na dat telefoongesprek vertelde hij Renske dat de pillen zogenaamde fat burners waren en dat ze slecht voor de gezondheid waren; ze veroorzaakten een hoge bloeddruk waardoor je een opgejaagd gevoel kon krijgen, hoofdpijn, hartkloppingen en bij langer gebruik konden zelfs de nieren beschadigd worden. Ook een depressie behoorde tot de mogelijkheden…. Vervolgens gooide Chris de pillen met een resoluut gebaar in de vuilcontainer….

Ondanks Chris zijn uitleg waarom die pillen zo slecht voor de gezondheid waren was Renske woedend geworden dat hij de pillen had weggegooid; verongelijkt schreeuwde ze hem toe dat ze geen klein kind was, en dat ze zelf nog wel uitmaakte wat ze wel in haar eigen lichaam stopte en wat niet. Toen Chris daarop tegen Renske zei dat hij op deze manier geen discussie met haar aanging verloor Renske helemaal haar zelfbeheersing en begon ze te schelden en gooide ze vanuit haar onmacht een glas door de kamer dat sneuvelde. IJzig kalm had Chris gezegd dat ze NU op moest houden….

Maar Renske hield niet op. Sterker nog; ze deed er nog een schepje boven op door haar frustraties op Chris bot te vieren. Daarmee was voor Chris de grens bereikt. Voordat Renske besefte wat er gebeurde had Chris haar al voorover over de grote eettafel gebogen staan en drukte haar stevig tegen het tafelblad. Verbaasd over de snelheid waarmee ze in deze positie was beland kwam de eerste klap dan ook als een complete verrassing. Chris gaf haar er ongenadig van langs en pakte ook nog even de haarborstel erbij die toevallig binnen hand bereik lag. Renske werd er wanhopig van maar pas toen ze riep dat het haar speet en Chris ervan overtuigd was dat ze echt berouw had was hij gestopt. Vervolgens had hij haar nog een poos in de hoek gezet. Nadat Renske daar zo’n twintig minuten had gestaan had Chris haar en zijn armen genomen en hadden ze zich verzoend. Hij vertelde haar dat hij er niet aan moest denken dat haar wat zou overkomen en dat hij daarom het gebruik van de pillen verbood. Renske had toen beloofd dat ze de pillen niet zou gaan gebruiken……

***************************************************************************

Maar dat was ze dus toch gaan doen. De verleiding was te groot geweest. En nu zat ze dus met dat enorme schuldgevoel naar Chris toe. Maar dat woog blijkbaar niet op tegen de resultaten. Renske was immers succesvol behoorlijk afgevallen.

Chris kwam frisgewassen met een handdoek om zijn middel de slaapkamer binnen. Om haar geweten te sussen en om zich een houding aan te nemen sloeg Renske haar armen liefdevol om de nek van Chris en begon hem verleidelijk te strelen….Op die manier hoefde ze hem niet direct aan te kijken. Als ze zich nu op hele andere dingen zou concentreren dan op pillen zou ze dat wel weer kunnen en daarmee zou het schuldgevoel ook wel naar de achtergrond verdwijnen zo redeneerde Renske. ”Hmmm” reageerde Chris verrast, ”waar heb ik dit aan verdiend?” “Aan dat je een geweldige vent bent” antwoordde Renske lief…Chris ging voor de bijl en er volgde een vrijpartij waar de vonken vanaf vlogen…. 

 De volgende ochtend werd Renske wakker met de aangename geur van vers gezette koffie en warme broodjes. Loom opende ze haar ogen en keek recht in het al wakkere gezicht van Chris. “Goede morgen mijn zonnetje” zei hij teder en drukte een kus op haar voorhoofd. Behaaglijk kroop ze nog even dichter tegen Chris aan die haar in zijn armen nam. “Hmm, Lekker hoor” genoot Renske “kunnen zo niet de hele dag blijven liggen?” “Helaas, schat” reageerde Chris, “maar als ik me niet vergis staat er beneden een heerlijk ontbijt op ons te wachten, dus zo erg is het ook weer niet om op te staan. Vort, je bed uit slaapkop” en met die woorden gaf hij haar een speelse tik op haar achterwerk.

Een half uurtje later schoven Chris en Renske aan bij een inderdaad heerlijk en uitgebreid ontbijt. Ma Hogervorst had echt haar best gedaan. Renske had een dubbel gevoel: opgelucht maar schuldig….Opgelucht dat ze de moed had gehad om toch weer fat burner te nemen; twee capsules maar liefst, omdat ze al vermoed had dat het geen licht ontbijtje ging worden. Maar ook schuldgevoel dat ze haar belofte naar Chris toe gebroken had…..

Na het ontbijt gingen de dames af- en opruimen terwijl de heren naar buiten liepen om weliswaar in jas daar even op het tuinterras te gaan zitten….Ondanks dat het November was, was het er dankzij een laat najaarszonnetje goed toeven…

Binnen was Renske bezig met het inruimen van de vaatwasser. Een vaag gevoel van onbehagen wat tijdens het ontbijt was ontstaan groeide. Eerst had ze een hoofdpijn voelen opkomen die alsmaar erger werd. En nu voelde ze haar hart in haar borstkas kloppen en daarmee een enorm gevoel van onrust. Met trillende vingers ging ze echter door met haar taak. Ze hoorde dat Emma de keuken binnen kwam en tegen haar begon te praten: “Zeg Renske heb jij soms mijn leesbril gezien? Ik….” Renske kwam overeind om Emma een antwoord te geven. Dit werd onmiddellijk bestraft met oor suizen en een enorme duizeligheid overviel haar…Snel greep ze de rand van het aanrecht vast om niet om te vallen. “Jee Rens, gaat het wel? Je ziet er niet zo goed uit” hoorde ze Emma nog zeggen. “Nee….ik voel me niet zo goed geloof ik” kon Renske nog net uitbrengen waarna het zwart voor haar ogen werd en ze haar bewust zijn verloor…

Buiten waren de mannen ontspannen met elkaar in gesprek toen de deur openvloog en Emma duidelijk in paniek naar buiten kwam: “Arjan! het is Renske…ze werd niet goed en viel zomaar neer…vlug.” Arjan reageerde direct en was als eerste bij de deur om naar binnen te gaan op de voet gevolgd door Chris….

In de keuken vonden ze Renske op de grond. Snel en vaardig draaide Arjan haar op haar rug en checkte pols en ademhaling; Voor hem altijd weer een opluchting als die aanwezig waren. Hij draaide Renske daarop op haar zij en merkte toen dat Emma inmiddels naast hem stond met zijn dokterstas die hij altijd bij zich had om waar dan ook adequaat hulp te kunnen bieden als dat nodig was.

Arjan haalde de stethoscoop uit de tas en controleerde daarmee nogmaals of Renske voldoende pols en ademhaling had. Chris stond ongerust toe te kijken en zei: “Ar, zeg eens wat…wat denk je wat er aan de hand is?” “Het lijkt er op dat ze flauwgevallen is Chris” antwoordde Arjan. ”Gelukkig werken de belangrijkste functies naar behoren, maar het zint me niet dat ze inmiddels nog niet bijgekomen is…..Ik zoek even verder” Ondertussen haalde Arjan de bloeddrukmeter te voorschijn en ging verder met Renske te onderzoeken die nog steeds geen tekenen vertoonde dat ze bij ging komen…

Toen Arjan de waardes van zijn bloeddrukmeter las verscheen er een frons op zijn gezicht en nogmaals herhaalde hij de handeling. “Vreemd, haar bloeddruk is behoorlijk hoog….heeft ze je wel eens verteld dat ze die klachten heeft?” vroeg hij toen aan Chris. Chris schudde daarop zijn hoofd. Arjan dacht vlug na…..Die hoge bloeddruk zinde hem helemaal niet gezien haar vader toch nog niet zolang geleden was overleden aan een hartstilstand. Maar Renske was nog zo jong; Ook al zouden er erfelijke factoren hier een rol spelen dan nog was dat voor hem geen verklaring voor de veel te hoge bloeddruk. ”Maakte Renske een verwarde indruk voor ze flauwviel?” vroeg hij toen aan Emma en ondertussen keek hij of hij verlammingsverschijnselen kon waarnemen in Renske haar gezicht. Toen Emma ontkennend antwoordde kon hij een beroerte ook uitsluiten. Net toen Arjan begon te overwegen of er wel of geen ambulance diende te komen begon Renske toch voorzichtig bij te komen…

Renske had eerst alleen maar een allesoverheersende hoofdpijn gevoeld toen haar bewustzijn weer begon terug te keren. Een paar seconden later voelde ze handen aan haar lichaam wat ze als irritant ervoer.  Met een behoorlijke tegenzin opende ze haar ogen en herkende Arjan als degene die haar dus aanraakte. Net toen ze wilde vragen wat hij deed zag ze dat ook Chris en Emma om haar heen stonden. Een golf van misselijkheid overviel haar en snel sloot ze weer haar ogen. Eigenlijk wilde ze het liefst weer wegzakken in dat zalige niets voelen van net…..

Toen Arjan zag dat Renske weer haar ogen sloot wilde hij dat niet laten gebeuren. Hij moest echt haar bewustzijnsniveau bepalen…”Rens”…riep hij net iets harder dan normaal en kneep even gemeen in haar schouder. Renske opende daarop snel haar ogen en zei op een geïrriteerde toon: “Ja joh…wat is er dan?” “Sorry Rens,” maar je moet er echt even bij blijven” zei Arjan toen,”kun je dat even voor me proberen?” Vaag knikte Renske maar wilde toch weer haar ogen sluiten…”Nee dame, niet doen…kom op, even wakker worden” zei Arjan toen met iets meer dwang in zijn stem.

“Geef eens een natte doek?” vroeg hij toen aan Emma. Emma maakte daarop een theedoek nat en gaf die aan Arjan, die vervolgens de koude natte doek over Renske haar voorhoofd en gezicht haalde. En dat had het gewenste effect; Renske opende weer haar ogen en keek Arjan geïrriteerd aan. Arjan negeerde dit echter en begon voorzichtig Renske te helpen om rechtop te komen zitten.

Toen Renske eenmaal zat vroeg Arjan hoe ze zich nu voelde. “Beroerd” antwoordde Renske. “Mijn hoofd doet zeer.” “We zullen je eerst eens wat comfortabeler neerzetten, dan kijken we verder” zei Arjan toen. “Chris, zet haar maar even rechtop op de bank” Renske voelde dat ze werd opgetild en in Chris zijn sterke armen werd ze naar de woonkamer gedragen.

Inmiddels boven in de slaapkamer van Chris en Renske staarde Claudia naar het potje pillen wat ze onderin de tas had gevonden die ze net onder het bed vandaan had getrokken. Toen Renske even daarvoor nog buiten bewustzijn was geweest had Arjan Claudia de opdracht gegeven om wat spullen voor een eventuele ziekenhuisopname in een tas te doen voor Renske…..

In  de woonkamer besloot Arjan nogmaals Renske haar bloeddruk te meten waaruit bleek dat die nog steeds veel te hoog was. Arjan kon het niet plaatsen en startte daarop een wat algemener onderzoek; controleerde of ze soms koorts had, scheen met een lampje in haar ogen en voelde of de klieren in haar hals soms opgezet waren… Maar hij vond niets wat de hoge bloeddruk kon verklaren.

“Arjan,” klonk toen de stem van Claudia, “Helpt het als je weet de ze misschien dit gebruikt? Ik weet niet wat het is, vond het onderin haar tas.” Arjan keek op en zag het potje pillen in Claudia haar hand. Hij pakte het potje aan en las het etiket…

Toen keek hij naar Renske en vroeg streng; “Rens, kijk me eens aan… slik jij deze pillen?… en denk na voordat  je er over liegt; het gaat wel over je gezondheid” Beschaamd sloeg Renske haar ogen neer…haar hoofd bonkte nog steeds…kon ze nu maar ter plekke door de vloer zakken….Maar dat gebeurde natuurlijk niet….”Nou?” klonk Arjan ongeduldig toen een antwoord uit bleef, “ik wacht op een antwoord jongedame”

Een paar schuldbewuste ogen keken Arjan aan toen Renske toe gaf dat ze de pillen inderdaad slikte. Chris die dit allemaal had aangehoord werd woest, maar omdat Renske nu hele andere aandacht nodig had beheerste hij zich….

Nu Arjan wist wat de oorzaak van Renske haar hoge bloeddruk was ruimde hij zijn spullen op en vertelde aan Chris wat er nu verder diende te gebeuren: “Die hoge bloeddruk zal vanzelf verdwijnen met het stoppen van die pillen te slikken, broer. Laat haar twee paracetamol slikken om de hoofdpijn te laten zakken en leg haar maar op bed. Met rust zal de bloeddruk ook eerder zakken” Terwijl hij dit zei schreef hij nog een receptje uit en gaf dit aan Chris die het daarop bekeek en las: 

                              Advies:

                            Een stevig pak slaag en een goed gesprek.

Chris stopte het papiertje weg en trok toen voorzichtig Renske van de bank en liep met haar mee naar hun slaapkamer waar hij haar zwijgend hielp om haar  kleren uit te trekken. Dit zwijgen vond Renske vreselijk….”Chris…het spijt me zo..”  zei ze dan ook schuldbewust. Chris lag echter zijn vinger op haar lippen ten teken dat ze beter kon zwijgen; keek haar diep in de ogen en zei: “Je hebt tegen me gelogen Renske, en geloof me: daar kom ik nog uitgebreid op terug. Nu is er even een andere prioriteit en dat is het laten zakken van je bloeddruk. Jij gaat dan nu ook zonder weerwoord liggen en proberen wat te slapen.” “Ja maar”…begon Renske toch een protest. “Niks ja maar; liggen jij!” en met een scherpe tik tegen haar billen stuurde Chris haar richting het bed. “Au” piepte Renske die eieren voor haar geld koos en snel onder de dekens kroop. Chris verdween naar de badkamer en kwam even later terug met twee tabletten paracetamol en een glas water. Renske slikte braaf de pillen weg. Eigenlijk was ze helemaal geen held waar het pillen slikken betrof, maar het leek haar nu niet het goede moment om tegen Chris in te gaan. Ze gaf het lege glas terug aan Chris en ging liggen. Zonder haar een kus te geven en met alleen een “tot straks” verdween hij, Renske schuldbewust achter latend… Doodmoe als ze was lukte het Renske desondanks toch om uiteindelijk in slaap te vallen….

Twee uur later werd ze wakker doordat iemand de gordijnen open schoof; Het was natuurlijk Chris. “Zo, genoeg geslapen Rens” zei hij terwijl hij het raam een stukje open zette. Hij ging op de rand van het bed zitten en vroeg: “En…hoe voel je je nu? Is de hoofdpijn gezakt?” Renske knikte ja en kwam voorzichtig overeind. Op dat moment kwam Arjan met de bloeddrukmeter in zijn hand binnen. Chris stond op om plaats voor hem te maken en maakte het zichzelf gemakkelijk door met zijn armen over elkaar halfzittend plaats te nemen op het bureau dat in de kamer stond. Vaardig verrichtte Arjan de handeling waarna hij tevreden vaststelde dat de bloeddruk al wat gezakt was…

“Nou Renske, ik hoop dat je hier de juiste conclusies uittrekt en daarnaar handelt…Ik kan niet zeggen dat ik dit een handige actie van je vind dame” zei Arjan nog tegen haar…. En tegen Chris: “De familie gaat straks een wandeling maken en we blijven denk wel zo’n twee uur weg. Volgens mij hebben jullie een hoop te bespreken dus blijf gerust hier en voel je niet verplicht mee te gaan” ”Dat was ik ook inderdaad niet van plan broer. Wat je zegt; we hebben andere prioriteiten” antwoordde Chris en keek daarbij Renske veelbetekenend aan. Renske voelde zich heel klein worden en boog beschaamd haar hoofd. ”Goed,” zei Arjan, “Dan laat ik jullie alleen” en hij verdween…

Renske wist zich werkelijk geen houding te geven en staarde met een nog steeds gebogen hoofd naar de dekens op het bed. Er viel een ongemakkelijke stilte en toen Renske vond dat die wel erg lang duurde kon ze heel even de moed opbrengen om naar Chris te kijken om zijn stemming te peilen…

Zijn houding sprak echter boekdelen; nog steeds in dezelfde houding zat hij met zijn armen over elkaar haar strak aan te kijken. Snel boog Renske weer haar hoofd…Uiteindelijk verbrak Chris de stilte met: “Je begrijpt natuurlijk wel dat je nu echt een paar stappen te ver gegaan bent Renske; Je hebt niet alleen tegen me gelogen maar ook je gezondheid ernstig in gevaar gebracht…Bovendien heb je door deze actie van je een behoorlijke stempel gedrukt op dit weekend. Mijn ouders zijn zich rot geschrokken. Wat heb je daarover voor jezelf te zeggen?”   Renske wist echt geen antwoord te geven. ”Sorry Chris…het spijt me zo..” was het enige dat ze kon verzinnen…

“Sorry is niet genoeg Renske” zei Chris toen. Hij stond op van het bureau en liep op Renske toe. Hij trok de dekens van haar af en gaf Renske haar kleren. ”Alleen je sokken en trui Rens…Je billen wil ik bloot” Traag voldeed Renske aan de opdracht. Toen ze klaar was pakte Chris haar bij de arm en trok haar van het bed af. Zo begeleide hij haar naar de hoek van de kamer en zette haar daar neer met haar neus naar de muur. “jij blijft hier precies zo staan en denkt maar eens heel goed na wat je allemaal gedaan hebt” Met die woorden verliet ook Chris de kamer en liet Renske alleen achter….

Wat voelde Renske zich ellendig; Berouw en spijt troffen haar diep in haar ziel en vermengde zich met de angst over wat er komen ging. De tranen stroomde nu al over haar wangen. Ze probeerde zich als afleiding te concentreren op wat er zich verder allemaal in huis afspeelde en wachtte gespannen of ze al geluiden hoorde die erop wezen dat de familie vertrok voor de wandeling… Lang hoefde ze daar niet op te wachten; tien minuten later hoorde ze de voordeur in het slot vallen….

Twee minuten later was Chris al in de slaapkamer en stond hij met zijn armen over elkaar achter haar. Ze durfde niet om te kijken en voelde wel aan dat dit een serieuze preek ging worden…”Zo Miss Ravenstein” begon Chris, “Vertel me nu eens precies waarom je hier zo staat”  “Chris alsjeblieft….kunnen we dit overslaan??? Je maakt me nerveus zo…” smeekte Renske. “Nee Rens” antwoordde Chris, “dat kunnen we niet….Ik wil dat jij volledig gaat begrijpen hoe fout dit allemaal is en wat het allemaal stuk kan maken” “Sorry….ik vind het echt heel erg…het spijt me…echt waar…” zei Renske tussen haar nu al snikken door…

“Die excuses mogen nog even wachten dame; je gaat me nu eerst vertellen waarom je tegen me loog over die pillen… En als ik daar te lang op moet wachten naar mijn zin dan sta je straks weer in die hoek maar dan wel met een paar hele zere billen…” Chris zijn stem klonk waarschuwend maar zeer kalm. Dit maakte dat hij de situatie volledig onder controle had wat zijn gezag nog eens benadrukte…

Renske zuchtte eens diep en wipte zenuwachtig van haar ene op haar andere been….Snel zocht ze naar woorden…Toen vertelde ze aan Chris dat ze de pillen toch was gaan slikken omdat ze geen andere mogelijkheid zag om snel een paar kilo af te vallen….Ze gaf toe dat het gemak de verleiding ook groot had gemaakt….Tenslotte bood ze huilend van spijt nogmaals haar excuses aan en zei dat ze het heel erg vond dat ze gelogen had en dat ze de rest van de familie zo had laten schrikken…Chris had het zonder haar te onderbreken allemaal aangehoord….

“Rens” zei Chris toen, “Heb jij enig idee wat het met mij deed toen ik je bewusteloos op die keukenvloer zag liggen? Begrijp je waarom ik pisnijdig was toen bleek dat je dat jezelf aangedaan had? Dat je bewust je gezondheid in de waagschaal hebt gelegd? En dan heb ik het nog niet eens over de rest van de familie….Je hebt me teleurgesteld Rens….Ik dacht dat wij altijd eerlijk naar elkaar waren…..Begrijp je  hoe het anders had gemoeten????” Snikkend knikte Renske ja…

Toen pakte Chris Renske bij haar bovenarm en trok haar mee naar het bed. Paniek stak bij Renske de kop op….Ze wist heel goed wat er nu komen ging….Haar nog vrije hand lag ze beschermend op haar billen en ze smeekte: “Nee Chris….niet doen….alsjeblieft???” Ze had echter geen enkele keus dan zich richting het bed te begeven waar Chris ging zitten en haar zonder veel omhaal over de knie lag… Renske spartelde nog wat tegen en smeekte Chris het niet te doen… Chris klemde haar echter stevig tussen zijn benen zodat ze geen kant opkon en zei nog: “Jawel, jij gaat een pak slaag van me krijgen dame….Ik wil echt dat dit tot je doordringt…”

Chris was meteen hard op haar billen gaan slaan. In een hoog tempo daalde de klappen op Renske haar billen neer. Zo hard had hij haar nog nooit geslagen. Renske voelde dat hij zich niet inhield en raakte daar even van in paniek….Wanhopig probeerde ze uit Chris zijn greep te ontspannen maar dat was kansloos. Chris stopte even en boog voorover en zei streng vlak bij haar oor: “Rens….Ik wil dat je hiermee ophoudt…Stop dat verzet…Dat je dit verdient hebt weet je donders goed”….En weer verstevigde hij zijn greep om het pak slaag voort te zetten… Hij stopte pas toen Renske haar billen een egaal dieprode kleur hadden en ze huilend slap over zijn schoot hing….Chris voelde dat zijn woede hiermee al wat gekoeld was….Hij liet haar even bijkomen maar zette haar vervolgens rechtop naast hem op het bed.

Hij pakte haar bij haar kin en probeerde oogcontact te maken…”Rens..kijk me eens aan” zei hij dwingend maar al iets vriendelijker. Nog steeds huilend voldeed ze aan zijn verzoek. “Vertel eens lieverd” ging Chris toen door, “Wat ga je doen om dit nooit meer te laten gebeuren?” “Die pillen weggooien?” zei Renske tussen twee snikken door. “En?” vroeg Chris door terwijl hij teder een haarlok uit haar gezicht streek. Renske keek hem niet begrijpend aan…Chris gaf haar een pakje zakdoekjes aan. “Ik bedoel naar mij toe” zei Chris terwijl Renske haar tranen wegveegde. “Uhm…..Sorry???” gokte Renske toen maar…Chris schudde zijn hoofd: ”Nog belangrijker dan dat”…Renske begreep echter nog steeds niet wat Chris horen wilde….“Renske, Renske”…zei Chris toen hoofdschuddend.”Zo moeilijk is het niet hoor; ik wil dat je me beloofd nooit meer zo tegen me te liegen of me te belazeren, omdat het te veel kapot kan maken Rens…Vertrouwen in elkaar is de allergrootste basis voor een goede relatie….En om je dat voor eens en altijd duidelijk te maken ga ik je nog vijfentwintig klappen geven met mijn riem”…

Verschrikt en met grote ogen keek Renske hem aan…”Nee Chris….niet doen….ik snap het al….niet de riem”… begon ze te smeken….Maar Chris was vastberaden om desnoods een stukje over Renske haar grens heen te gaan als dat nodig was. Ze moest er echt van doordrongen worden dat dit niet alleen niet kon omdat hij zich teleurgesteld voelde of dat het voor hun relatie destructief was, maar meer nog dat ze zichzelf ermee in gevaar had gebracht door zo met haar gezondheid te spotten….

Hij lag dan ook twee kussens op het midden van het bed en beval Renske om daar overheen te gaan liggen met haar billen omhoog……“Moet dit echt??” jammerde Renske nog, maar het had geen enkele zin..”Ja Rens, dat moet” antwoordde Chris, “En wel nu meteen!” De toon in zijn stem was weer streng geworden en met zijn vingers knippend wees hij naar de kussens op het bed….Nog één keer keek Renske hem smekend aan, maar toen ze de vastberaden blik in zijn ogen zag wist ze dat ze hier echt niet onderuit ging komen een langzaam voldeed ze toen aan Chris zijn eis…

De tranen vloeide al voordat Chris zijn riem de eerste keer op haar billen liet neerdalen….Hij liet er echter geen gras over groeien en Renske kreeg nog een ongenadig pak slaag over het eerder geven heen……Tussendoor moest hij een keer stoppen om Renske te verstaan te geven dat ze moest blijven liggen en dat als ze nog één keer haar handen voor haar billen hield ze er vijf extra zou krijgen…..

Nadat de laatste klap gevallen was die Chris nog wat extra vaart had meegegeven gooide hij de riem op het bed en ging naast Renske op het bed liggen en nam het wanhopige meisje in zijn armen…..Geduldig wachtte hij totdat ze weer wat rustiger zou worden….

Toen dat uiteindelijk gebeurde en het onbedaarlijke huilen was overgegaan in nog wat nasnikken zei Renske: “Het spijt me zo…ben je nog steeds boos??…” en door haar tranen heen keek ze hem berouwvol aan. Chris gaf haar een zoen op haar voorhoofd en nam haar nog eens stevig in zijn armen..”Nee meis, ik ben niet boos meer….vergeven en vergeten” zei  hij geruststellend….Hij wist dat ze haar les geleerd had….

Toen de rest van de familie terug kwam van de wandeling zaten Chris en Renske hen al op te wachten met een hapje en een drankje….Het dutje had Renske goed gedaan zag Ma Hogervorst. Ze zag er weer heel ontspannen uit vond ze. Dat er nog een hele andere reden was wat ervoor zorgde dat Renske zo ontspannen oogde kon zij niet weten….

 Gezellig rond de openhaard werd het familieweekend gewoon weer opgepakt. Renske voelde zich helemaal thuis bij deze mensen, niet in de laatste plaats bij Chris zelf…Ze smolt gewoon als ze naar hem keek en ze kroop nog maar eens dicht tegen hem aan..

Wat voelde ze zich innig geliefd door deze man…….

Geef een reactie