Vroeger waren houten paddles erg populair in Amerika om een pak slaag mee uit te delen. Tegenwoordig worden ze in de zuidelijke staten nog steeds voor dit doel gebruikt. Paddles zijn erg geschikt om op de kleding gebruikt te worden. Als ze op de blote bips gebruikt worden, moet erop gelet worden dat er niet te hard geslagen wordt. Een paddle geeft een grote kans op het ontstaan van blauwe plekken.

Het grote nadeel van het gebruik van de paddle dat de degene die slaat moeilijk kan bepalen of de slagen te hard of juist te zacht zijn. Ze maken altijd behoorlijk wat geluid. De mate van pijn hangt sterk af van de kleding die gedragen wordt, de afmeting en het gewicht van de paddle en hoe hard ermee geslagen wordt. Paddles waar gaten in geboord zijn, zijn pijnlijker omdat de luchtweerstand kleiner is en er geen luchtkussen ontstaat tussen de paddle en de billen.

Ze kennen verschillende afmetingen, gewicht en vorm en zijn gemaakt van verschillende houtsoorten. Je hoeft niet bijzonder handig te zijn om er zelf eentje te maken. Om geen schade te veroorzaken moeten de randen goed geschuurd worden. Na het schuren de paddle in de lak zetten om het oppervlak schoon en splintervrij te houden.

Paddles worden over het algemeen gemaakt van (duur maar duurzaam) hardhout zoals maple, mahonie of walnoot en afgewerkt met lak of teakolie; plastic laat zich meestal minder voelen dankzij een lagere dichtheid, hoewel sommige moderne paddles gemaakt zijn van lexan (fiberglas breekt te gemakkelijk, hoewel dat zelfs bij hardhout soms voorkomt).

In de huiselijke discipline worden soms huishoudelijke look-alikes gebruikt, zoals, snijplanken (van hout en in de vorm van een paddle) en natuurlijk het tafeltennisbatje.

Omdat een paddle vlak en onbuigzaam is, in tegenstelling tot een rietje of een zweep, is het te groot om striemen te veroorzaken, alleen blauwe plekken als er hard geslagen wordt. Door zijn afmeting zullen er geen blauwe plekken in de bilnaad kunnen ontstaan, waardoor de vrouw nog enige mate van bescherming geniet.

Over het algemeen wordt de lichamelijke impact niet vergroot als de paddle op de blote bips gebruikt wordt, behalve als het een paddle met gaten betreft, die veel sneller tot blauwe plekken leidt. De karakteristieke blauwe plekken die door een paddle zijn veroorzaakt, worden in jargon een “bullseye” genoemd.

Een lang model (inclusief het handvat) zal een grotere hefboom werking kennen en daarmee zal de kracht waarmee de billen geraakt worden, vergroten. Een breed oppervlak ziet er angstaanjagend uit, maar de kracht zal over een groter oppervlak verdeeld worden en zal daarom bij gelijkblijvende kracht minder hard aankomen. Een smaller model zal neerkomen op een kleiner oppervlak van de billen, waardoor ergere pijn ontstaat en grotere blauwe plekken.

Aan de andere kant, als er niet zoveel blauwe plekken mogen ontstaan, kan met zachtere tikken de tijdsduur van de straf verlengd worden. Ook kan ervoor gekozen worden de klappen beter over de billen te verdelen. Ook kan de duur verlengd worden door langere pauzes tussen de klappen in te lassen, waardoor het slachtoffer mentaal meer te verduren krijgt.

De term paddle wordt soms ook gebruikt voor voorwerpen met een gelijke vorm, maar die van flexibeler materiaal, zoals leer, gemaakt zijn.

Er is een flinke afzetmarkt voor regionen waar de paddle nog steeds (of weer) gebruikt wordt, zoals op scholen en in huisgezinnen, maar ook voor meer sensuele toepassingen.

Paddles zijn overal ter wereld, maar vooral in Amerika te koop.

Ze zijn te bestellen op verschillende internet sites zoals http://www.cane-iac.com of op veiligsites zoals http://www.ebay.com