Voor een flink pak slaag dat over de knie gegeven wordt, is de haarborstel een uitermate geschikt instrument. Daar waar iemand op een pijnlijke manier op de feiten gedrukt moet worden, is de haarborstel een goed keuze. In een rollenspel is het een klassiek instrument wat door strenge moeders ter hand genomen wordt. Ook echtgenoten die hun vrouw discipline bij moeten brengen, komen met een haarborstel goed beslagen ten ijs.

Een terechtwijzing middels een pak slaag op de blote billen maakt op het ‘slachtoffer’ een indruk die vaak dagenlang blijft hangen. Om de boodschap er achteraf extra in te wrijven, kunnen de gezwollen billen van de vrouw nog even flink afgeborsteld worden met de andere kant van de borstel. Borstels met lange handvaten, zoals kledingborstels en badborstels kunnen door een grotere hefboomwerking extra indruk maken. Borstels zijn eenvoudig te hanteren en omdat ze behoorlijk pijnlijk zijn, zijn ze behoorlijk efficiënt.

Omdat ze in de meeste huishoudens aanwezig zijn en door hun formaat eenvoudig mee te nemen zij op reis, zijn het in de huiselijke discipline populaire instrumenten.

Er zijn plastic borstels en houten borstels en je treft ze in allerlei formaten aan: damesborstels, kinderborstels, kledingborstels en badborstels.