De cane, een instrument dat tot de verbeelding spreekt en vaak eens is langsgekomen in verhalen die als kind met rode oortjes zijn gelezen. Canes zijn lange, relatief dunne stokken die meestal worden gemaakt uit rotan, dezelfde rietsoort als waar ook meubels en manden mee gemaakt worden. Gebruik zeker geen canes van bamboe. Bamboe versplintert namelijk erg snel en dit kan voor ongewenste schade zorgen aan de huid

Er bestaan veel verschillende canes, maar allemaal hebben ze een aantal dingen gemeenschappelijk:

  • Het zwiepende geluid als je ze door de lucht zwaait, waar elke spankee spontaan de rillingen van krijgt.
  • De kenmerkende dubbele lijn (“tramsporen”) die achterblijft op de huid. Deze kan, zeker bij een dikke cane, vaak lang zichtbaar blijven.
  • De diepe, stekende pijn die pas een paar seconden na de klap opkomt en die een tijdje erger en erger en erger wordt voor ze weer een beetje wegzakt. En als je pech hebt, komt net op dat moment de volgende slag op je billen neer …

Er bestaan gepelde en ongepelde canes. Bij gepelde canes werd de buitenkant van het riet eraf gepeld, zoals de naam zegt. Gepelde canes hebben daardoor minder oneffenheden dan ongepelde. Ze zijn ook soepeler. Ongepelde canes zijn een stuk stroever.

Tohiti punishment cane - Carved Kink

De dikte van de diameter varieert meestal van ongeveer 6 mm tot ongeveer 12 mm, al zullen er ook wel dikkere bestaan. Dunne canes branden vooral heel erg, ze veroorzaken een felle pijn. Dikkere canes maken bovenop dit branden een diepere impact en zorgen voor meer blauwe plekken.

Je zou kunnen argumenteren dat canes enkel dienen voor ouwe mannetjes om op te steunen terwijl ze lopen, maar daar hebben D’s geen boodschap aan. Al eeuwen geleden werden canes niet enkel gebruikt als primitief looprek, maar ook als berucht strafinstrument. Hartelijk bedankt aan de holbewoner die het eerst op dit idee gekomen is …

AUTHENTIC SENIOR Rattan/Kooboo CROOK handle -School punishment Cane | eBay

De cane wordt voornamelijk geassocieerd met het (Victoriaanse) Engeland. Oorspronkelijk verving deze de gebruikelijke straffen met een birch (een roe van berkentakken), omdat een cane ook zeer pijnlijk is over de kleren en de straf zo meer decent gegeven kon worden. Zeker gezien het schitterende resultaat raden we toch aan om de cane op de blote billen te geven.

Tot niet zo heel lang geleden (de late jaren 1980, ook al is dat voor sommigen onder ons dinosaurustijdperk, anderen heb dit nog meegemaakt) werd de cane op Engelse (kost)scholen gebruikt om lijfstraffen uit te delen. Gelukkig is dit nu eindelijk verboden. Wel passen sommige landen, zoals Singapore en Maleisië, canings nog toe als justiciële straf. Ook zijn helaas de canes nog niet wereldwijd uit scholen verdwenen.

Omdat de cane als typisch Engels wordt gezien, gebeurt het tellen van het aantal klappen vaak per 6 of per 12 en niet per 5 of per 10 zoals “gewone” mensen doen. Bij deze start aube een petitie om voortaan niet meer per 6 caneslagen te tellen, maar gewoon per 5 (want dat is er al 1 minder!). Een set van 6 slagen wordt “six of the best” genoemd en geldt als een ernstige straf, hoewel sommige spankees ook zeker meer verdienen.

SPANKING CANE - Punishment - not School Cane £0.99 - PicClick UK

Hoewel je zeker met een dunne cane ook een gematigd pak slaag kunt geven, staat de cane bekend als een zeer ernstig instrument, bedoeld voor zware straffen. Het is daarom ook niet bij uitstek bedoeld om mee te beginnen. Ook is er enige oefening nodig voor je met de cane kunt slaan. Dit kun je doen door ermee op een kussen te slaan. Eventueel kun je ook wat krijt op de cane aanbrengen, zodat je kunt zien waar je geslagen hebt.

Wanneer je een slag aanlegt (even een paar tikjes op de bilen doen het vaak goed uit psychologisch oogpunt), mik dan niet te ver; even voorbij de bilspleet is voldoende. De kracht van de zwaai zal de cane mooi over beide billen heen laten komen. Zorg dat je de cane parallel aan de billen laat neerkomen, zodat de punt zich niet in de huid kan boren, en zorg dat het uiteinde zich niet om de heupen heen kan wikkelen of “wrappen”. Dit is zeer pijnlijk en de markeringen blijven vaak weken zichtbaar. De cane is ook geschikt voor de achterkant van de bovenbenen, maar voelt daar nog wel iets pijnlijker. Ook versterkt de pijn van twee overlappende caneslagen sterk. Hierbij kan het gebeuren dat de huid opengaat. Houd hier dan rekening mee en bespreek liefst vooraf hoe je hiermee wil omgaan, bijvoorbeeld door te stoppen of een pleister te plakken.

De cane is, kortom, een veelzijdig instrument dat zowel lichamelijk als mentaal afschrikwekkend is. Om dit effect nog te versterken zie je hieronder een weergave van een pasgestrafte jongedame. Wees gewaarschuwd!

Geef een reactie